LENTILÄ‚ INTRAOCULARÄ‚ SML
SCHARIOTH MACULA LENS
SML este o lentilă intraoculară bifocală construită pe platforma AddOn, cu o zona specifică centrului optic ce furnizează o putere de adiție de +10.0 D, lentila fiind proiectată de Prof. Dr. Gabor Scharioth.
SML este destinată implantării monoculare, în ochiul dominant fără a afecta vederea de la distanță sau câmpul vizual.
-
AddOn cu un design simplu bifocal
-
Diametru optic 1.5 mm cu zona centrală +10.0 D
-
Zona periferică cu optică neutră
-
Se bazează pe platforma deja cunoscută și dovedită clinic de peste 20 de ani AddOn
-
Magnificație suficientă
-
Nu afectează vederea periferică sau la distanță
Beneficii:
-
Suficientă magnificare
-
Intervenție chirurgicală sigură și ușoară
-
Independență față de starea lentilelor
-
Nici o reducere a câmpului vizual
-
Nu afectează vederea la distanță
-
Reversibilitate
-
Accesibil
Cu SML sunteÈ›i în siguranță
-
Proiectat È™i dezvoltat pe baza platformei AddOn, platforma bine cunoscută pe piaÈ›a oftalmologiei încă din anul 2010, cu peste 2500 de implantări.
-
Extrem de stabil în sulcus
-
Nu există riscul creșterii PIO
-
Nu există riscul de agățare a irisului
-
Poziționare fermă
Folosind tehnologia Near Triad Reflex:
Mioză-Acomodare-Convergență
Din cauza efectului de mioză a vederii la distanță mică, porÈ›iunea optică centrală ce asigură mărirea imaginii, va domina atunci când pacientul se concentreaza pe obiecte apropiate, dar nu va influenÈ›a imaginea atunci când pacientul focalizează pe obiecte distante printr-o pupilă dilatată.
Imaginea Nr.1 : Ochiul pacientului cu pupila dilatată
Atunci când pacientul focalizează pe un obiect îndepărtat, pupila este dilatată pentru a exista suficient spaÈ›iu în jurul zonei optice centrale prin care să pătrundă lumina, dar È™i prin zona periferica a cristalinului secundar.
Razele de lumină care provin de la un obiect îndepărtat care trec prin regiunea optică periferică È™i formează imaginea obiectului pe retină (liniile solide), vor domina percepÈ›ia pacientului asupra razelor de lumină ce trec prin regiunea optică centrală, care nu se concentrează asupra retinei (liniile punctate).
Imaginea Nr.2 : Ochiul pacientului cu pupila nedilatată
Atunci când pupila este constransă, razele de lumină sunt restricÈ›ionate în principal la regiunea optică centrală a cristalinului secundar, oferind astfel o imagine mărită pe maculă.
Acest fenomen se aplică pe cazul unde pacientul dorește să focalizeze pe un obiect la distanță mică, de exemplu citește un ziar sau o etichetă, iar pupila devine mai mică din cauza reflexului de triadă la distanță mică.
Imaginea astfel formată pe retină, este mărită în comparaÈ›ie cu imaginea formată de la un obiect aflat la distanță.
Datorită refracÈ›iei relativ sporită în zona de optică centrală în comparaÈ›ie cu puterea de magnificaÈ›ie a lentilei de bază, se obÈ›ine o imagine clară pentru o distanță mică, aproximativ 15 cm.
Cum acționează SML?
SML foloseÈ™te cea mai importantă È™i sensibilă parte din retină - fovea - cu cea mai mare concentraÈ›ie de conuri. Atât viziunea în culoare cât È™i cea mai mare acuitate vizuală este atribuită de acestor conuri.
Mod de acționare: Magnificare
Magnificare de aproximativ 2 ori.
Petele întunecate ce acoperă textul reprezintă zone maculare deterioarate.
SML măreÈ™te textul de aproximativ 2 ori, dar petele rămân de aceeaÈ™i dimensiune, deoarece SML nu amplifică părÈ›ile deteriorate ale maculei. Astfel SML permite pacienÈ›ilor cu degenerescență maculară leagatp de vârstă să poată citi la apropiere.
Pentru ce pacienți se folosește SML?
Obiectivul SML îl reprezintă în mod special pacienÈ›ii cu degenerescență maculară uscată legată de vârstă, oferindu-le o soluÈ›ie în condiÈ›ii de siguranță, simplu È™i convenabil pentru a restabili vederea lor la apropiere.
Tehnologia SML se concentrează pe pacienții cu DMLV dar ar putea fi folositoare și pacienților cu alte probleme maculare, cum ar fi maculopatie mioapă, diabetică sau boli ereditare de retină.
Doua treimi dintre pacienÈ›ii, ce suferă de degenerescență maculară legată de vârstă È™i cu acuitate vizuală mai mică de 0.3 sunt pacienÈ›i pseudofakici - aceÈ™ti pacienÈ›i pot beneficia de SML. OperaÈ›ia poate fi realizată simultan cu operaÈ›ia de cataractă, însă chirurgia cataractei trebuie făcută de obicei prima, iar dacă pacientul nu este multumit în continuare, SML poate fi introdus ulterior.
Aproape 30 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de DMLV
DegenerescenÈ›a maculară legată de vârstă (DMLV) afectează 8,7% din populaÈ›ia lumii È™i este cea mai frecventă cauză de orbire ireversibilă în toate țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare, în special la persoanele în vârstă de peste 60 de ani.
Prevalența bolii este estimată să crească ca o consecință a:
-
creÈ™terea populaÈ›iei în vârstă
-
factori de mediu
TRATAMENTUL DMLV
DMLV poate fi, în general, împărÈ›it în două tipuri: DMLV uscat (90-95%) È™i umedă (10-15%)
Au fost înregistrate progrese semnificative în managementul DMLV forma umedă odată cu introducerea terapiei anti-VEGF iar acum pacienÈ›ii dispun de metode eficente de tratament care pot preveni oribirea È™i în multe cazuri să restabilească vederea.
DAR
În momentul prezent nu există nici un medicament disponibil pentru tratarea DMLV forma uscată.
Posibilitățile sunt limitate la reabilitarea vederii la o calitate inferioară decât cea naturală, cu ajutorul lentilelor intraoculare.
Operația cu SML
-
folosind tehnici chirurgicale extrem de avansate
-
implantare ușoară: accesibilă pentru oricare chirurg obișnuit cu operația de cataractă
-
microincizie 2.2 mm
-
poziÈ›ionarea cristalinului se face în sulcus
-
procedura durează doar 10 minute
-
recomandat pacienților pseudofakici
-
SML se implantează monocular în ochiul dominant
Pentru mai multe detalii puteți accesa site-ul dedicat Scharioth Macula Lens: